pondělí 2. února 2015

Psací písmo

Psací písmo se vyvinulo z tiskacího písma a je přizpůsobené plynulému psaní textu rukou, psacímu nástroji i psacímu materiálu.
Smyčky a jednotažné napojování písmen vznikly v době baroka u mistrů kaligrafie.


HISTORIE

Od 15. až do 19. století se na českém území psalo humanistickým písmem, dále pak novogotickým tiskovým písmem. Od roku 1774 se stalo jako oficiální písmo kurent, tedy německá novodobá kurzíva. To se používalo až do roku 1870, kdy postupně ustupovalo psaní kurentem a nahrazovalo ho písmo, které můžeme označit jako latinku.
Na obrázku můžete vidět zdobné písmo kurent v porovnání s novogotickým tiskovým písmem:
Na dalším obrázku je psací písmo ze Slabikáře dědinské školy z roku 1852:



Německou novodobou kurzívou (kurentem) je psaná velká část kronik a matrik. Pokud jste se někdy zajímali o svůj rodokmen, určitě jste museli prostudovat matriky psané tímto písmem. Na obrázku vpravo se můžete podívat, jak vypadá souvislý text psaný kurentem.
Jak jste si mohli všimnout, u tohoto písma se snoubí krásná umělecká stránka s praktickou. Písmo je zdobné, hezké na pohled, ale zároveň velmi dobře čitelné a přizpůsobené plynulému psaní rukou.

RADY KE SPRÁVNÉMU PSANÍ

Georges Jean, autor knihy Písmo - paměť lidstva, píše:
"Krásný tvar písma závisí na přesném dodržování pravidel a na soustavné práci. Dociluje se psaním velkých a silných písmen a dokonalou znalostí úhlů pera; tato znalost musí být písaři tak běžná, aby mohl se svým perem v okamžiku a bez dlouhého váhání přejít do všech poloh, které toto umění vyžaduje,"
Důležité je také držení psacích potřeb. Více informací naleznete zde:

Na závěr vám přinášíme popis, jak se vyrábělo pero z ptačího brku:

Ptačí brk se nejprve několik hodin namáčel, aby změkl a potom se sušil a nechával tvrdnout v písku. Takto připravený brk bylo možné seřezávat nožem. Výroba pera probíhala v několika etapách, které jsou znázorněné na následujícím obrázku. Nejprve se šikmo ořízl konec pera, pak se pero uprostřed naštíplo a vznikl zobáček, který se na obou stranách vyrovnal. Pokud byla spodní část zobáčku příliš vydutá, zploštila se do špičky. Nakonec se špička opřela o tvrdou a hladkou plochu.
VÁŠ

Žádné komentáře:

Okomentovat